סעיף 48א לחוק מיסוי מקרקעין מאפשר למוכר זכות במקרקעין לפרוס את הרווח הריאלי שנוצר לו במכירה על תקופה של ארבע שנים המסתיימת בשנת המכירה, או לתקופת הבעלות בנכס – מקום בו הנכס הוחזק פחות מארבע שנים. המדובר בהוראה של מיצוע מס שנועדה להקל עם נישומים, שבמהלך השנים היו בעלי הכנסות שאינן מגיעות למדרגות המס הגבוהות, ואשר עקב המכירה עלולים להתחייב במס בשיעורים המקסימליים של 50% על מלוא סכום המכירה. הפריסה מאפשרת לנישומים אלה להנות מניצול של מדרגות המס הנמוכות יותר – מדרגות שלא נוצלו על-ידם במהלך השנים.

ההיגיון מאחורי ההוראה טמון אף בעובדה, כי בד"כ עליית ערכם של המקרקעין היא אכן תהליך המתרחש לאורך השנים, ולפיכך קיימת אף הצדקה עיונית לפרוס את השבח על פני השנים. חישוב המס הסופי שיחול על המוכר ייעשה במסגרת חישוב מס ההכנסה של אותו יחיד בשנים הרלוונטיות (כפי שהדבר נקבע גם בסעיף 48ב לפקודה).

מתעוררת השאלה, באיזו מידה יש לראות את הפיקציה שנקבעה בחוק ביחס לחלוקת ההכנסות, כחלה על כל דבר ועניין. השאלה התעוררה במספר מישורים עיקריים:

בפסק הדין בעניין שרלוטה רוזנבאום (ע.א 288/84) נדון מקרה בו פנסיונרית, ללא הכנסות חייבות מס, מכרה נכס מקרקעין וביקשה פריסת הכנסה, שהתאפשרה באותה עת לשש שנים אחורה. פקיד השומה אכן פרס את ההכנסה, אולם סירב להתיר לה לקבל זיכוי בגין תושבות (2.25 נק' זיכוי) במהלך כל שנות הפריסה, וטען, כי יש להעניקן פעם אחת בלבד. בית המשפט העליון קבע פה אחד, כי הצדק עם המוכרת, וכי תהיה זכאית למלוא נקודות הזיכוי. השופט גבריאל בך קבע, כי "ברור הוא שהכוונה היא לנתונים האמיתיים כפי שהם חלים על הנישום ביחס לשנה הקובעת, היינו למס המגיע מאת הנישום לאחר לקיחה בחשבון של כל הפטורים, הניכויים והזיכויים שהוא זכאי להם".

בעקבות פסק הדין יזמה נציבות מס הכנסה תיקון לסעיף ב-1998, בו נקבע במפורש, כי חישוב המס ייעשה בהתאם ליתרת נקודות הזיכוי שזכאי להן המוכר בכל אחת מהשנים. מצד שני, צומצמה בתיקון תחולת הסעיף, ונקבע, כי הפריסה תחול לארבע שנים במקום שש קודם לכן, וכי ההוראות יחולו רק אם המוכר הגיש דו"חות מס באותן שנים (אלא אם כן טרם חלף המועד להגשת הדו"ח). כמו כן נקבע, כי הפריסה לפי חוק מיסוי מקרקעין תחול רק ביחס למוכר תושב ישראל.

על אף תיקון החקיקה נותרו בעינן מספר שאלות, ללא פתרון ברור:

ראשית, האם בעת ייחוס ההכנסה לשנות המס וחישובה על-פי פקודת מס הכנסה, יהיה המוכר זכאי גם לפטורים הקבועים בפקודת מס הכנסה (כגון פטור לנכה או פטורים אחרים העשויים לחול)? עמדת נציבות מס הכנסה היא, כי לא תהיה זכאות לפטורים, בהסתמכה על פסק הדין בעניין צבי שנל (עמ"ש 1499/90) ועל פרשנות דווקנית ללשון החוק המתייחסת לשיעורי מס וזיכויים אך לא לפטורים.

לדעתנו, עמדה זו אינה משקפת את הדין החל והלכת שנל שגויה מן הטעמים הבאים: ראשית, ההיגיון העומד ביסוד הפריסה מחייב לראות את ההכנסה כאילו אכן נצמחה בכל אחת מהשנים, ולכן יחולו גם פטורים להם זכאי המוכר באותם שנים. מבחינה זו, אין כל הבדל מהותי בין שיעורי מס, זיכויים או פטורים – אלה כאלה קובעים את חבות המס של הנישום, ופטור אינו שונה לעניין זה ממס בשיעור 0. שנית, ועדת הערר בעניין שנל, שהיא ועדה מכוח חוק מיסוי מקרקעין, ממילא לא היתה מוסמכת לקבוע ביחס לתחולת הפטורים על-פי פקודת מס הכנסה, אלא ביחס להוראות חוק מיסוי מקרקעין בלבד. שלישית, אף אם התיימרה הוועדה לפעול כך, הרי שקביעתה נוגדת קביעה של בית המשפט העליון בסוגיה.

גם ביחס לתושב החוץ נותר המצב בלא הכרעה ברורה. מחד, לכאורה נשללה זכותו של תושב החוץ לפריסה מכוח התיקון לסעיף 48א. מאידך גיסא, קביעה זו היא לעניין התשלום כמקדמה על חשבון המס, תוך שסעיף 48ב קובע, כי החישוב הסופי ייעשה בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה – לרבות הוראות בפקודה המאפשרות פריסה של רווח הון. ניתן איפוא לטעון, כי הזכות שנשללה מתושב החוץ היא רק במס שבח – ורק לצורך המקדמה, והוא יהיה זכאי לפריסה בעת חישוב המס הסופי לפריסה מכוח פקודת מס הכנסה.

לדעתנו, גישה לפיה נשללה זכות זו מתושב חוץ אף עשויה לעמוד בניגוד לאמנות למניעת כפל מס עליהן חתומה ישראל, ובהן התחייבות כלולים סעיפי אי אפליה. ניצול הזכות לפריסה על-ידי תושב חוץ עשויה להצמיח לו יתרונות עצומים, לאור העובדה שלתושב החוץ בד"כ אין הכנסות חייבות במס בישראל בשנות הפריסה.

שאלה מעניינת נוספות ביחס לפריסה עשויה להתעורר במקרה של שינוי מעמדו של אדם, בין המועד בו מכר את המקרקעין לתקופה בה נפרס השבח. כך לדוגמה עשוי אדם להיות מוכר כנכה, או כתושב חוץ במועד המכירה, אך לא להיות כן בשנות הפריסה. לגישתנו, ועל-פי פסיקה מגוונת כגון פ"ד טבר רג'א עודה (ע.א 833/87), יש לבחון בכל מקרה את הסממנים בשנה שאליה מיוחסת ההכנסה, ובמקרה של פריסה – ביחס לכל שנה רלוונטית.

* יתכן והמסמך אינו מעודכן, יש להסתמך על העדכון האחרון.

זכאות לפריסה ולהקטנת מס שבח גם במכירת נכסים בסמוך לקבלתם בירושה או במתנה
מאת: רונן ארויו, עו"ד (רו"ח); איתי הוכברג, משפטן
לשם חישוב מס השבח החל במכירת מקרקעין, רשאי המוכר בתנאים מסויימים לבקש לפרוס או לחלק את השבח הריאלי שנוצר בידיו במכירה למספר שנות מס לאחור. כתוצאה מהפריסה עשוי המוכר להתחייב במס שבח מופחת, תוך ניצול מדרגות מס נמוכות המתפרסות על מספר שנות מס.
ההוראות בדבר פריסת השבח ריאלי נקבעו בסעיף 48א(ה) לחוק מיסוי מקרקעין. הוראות אלה דומות להוראות בדבר פריסת רווח הון ריאלי שנקבעו בסעיף 91(ה) לפקודת מס הכנסה.
על-פי אלה, נישום רשאי לבקש כי השבח הריאלי (או רווח ההון הריאלי) שחושב לגבי נכס שמכר, ייוחס למספר שנות מס בחלקים שווים באופן הבא: ייחוס לאחור ל- 4 שנות מס לכל היותר – משנת המס שבה נבע השבח עד 4 שנות מס לאחור; או למספר שנות מס נמוך מכך – מקום בו הנכס הגיע לידי הנישום בתוך 4 שנות המס שקדמו למכירה ולא לפני כן ("תקופת הבעלות בנכס" נמוכה מ- 4 שנים). במקרה האחרון, יש למנות את תקופת הפריסה החל משנת המס שלאחר השנה שבה הגיע הנכס לידי הנישום, וכלה בשנת המס בה בוצעה המכירה.
יוצא, כי מועד הגעת הנכס לידי המוכר, משפיע על התקופה של הפריסה לה יהיה זכאי.
קביעת מועד "הגעת הנכס" לידי מוכרו, לצורך הפעלת הוראות הפריסה, יכולה להיעשות על-פי שתי גישות שיובאו להלן, ויש להכריע ביניהן:
על-פי הגישה הראשונה, יש רגליים לסברה כי מועד הגעת הנכס לידי הנישום הוא המועד שבו הפך האחרון לבעליו. התומכים בגישה זו סומכים ידיהם על לשונו הדווקנית של סעיף 48א(ה) לחוק מס שבח.
על-פי הגישה השניה (גישה המתיישבת עם תכלית החוק, עם ההיסטוריה החקיקתית ועם עקרון "רצף המס"), יש לראות את "יום הרכישה" של הנכס, כהגדרת מונח זה בחוק מס שבח, כמועד שבו הגיע לידי המוכר לצורך הפריסה.
במקרה בו הנכס הנמכר הוא נכס אותו רכש המוכר בתמורה, אין כל הבדל מעשי בין שתי הגישות, שכן היום בו הפך הנישום בעלים של הנכס לצרכי מס זהה ל"יום הרכישה" שלו כהגדרת מונח זה בחוק.
ההבדל בין הגישות יבוא לידי ביטוי באותם מצבים בהם הנכס הגיע לידי המוכר במהלך 4 שנות המס שקדמו למכירה באחת מן הדרכים הללו: בירושה, במתנה ללא תמורה מקרוב, בהעברה במסגרת פסק דין לגרושים (לפי סעיף 4א לחוק מס שבח), באיחוד או בחלוקה של מקרקעין משותפים, וכיוצ"ב העברות נוספות של זכויות במקרקעין הפטורות ממס שבח.
בכל אותם מקרים, "יום הרכישה" של הנכס מוקדם יותר מיום הגעתו הפיזית של הנכס לידי המוכר. אין צריך לומר, במקרים אלה המוכר הופך בעלים ביום העברת הנכס/מתן המתנה/רישום צו הירושה, בעוד השבח שעל המוכר לשלם מס בגינו מחושב ד"כ כאילו המוריש/נותן המתנה/הבעלים הקודמים של הנכס היה מוכר את הנכס, קרי בגין תקופה ארוכה יותר. תקופה זו מתחילה ב"יום הרכישה" של הנכס, הוא יום רכישתו ע"י המוריש/נותן המתנה, ולא ביום העברתו של הנכס לידי המוכר.
לדעתנו, במקרים המדוברים, מן הראוי לאמץ את הגישה השניה (התכליתית) שהובאה לעיל. גישה זו רואה את "יום הרכישה" (להבדיל מיום קבלת הנכס) כיום הגעת הנכס לידי המוכר לצרכי פריסה. אימוץ הגישה התכליתית יביא לכך שמוכר נכס הממוסה על שבח שנצמח בתקופה מסויימת יוכל ליהנות מפריסת השבח הריאלי באותה תקופה (כמובן במגבלת 4 השנים) ולא בתקופה מצומצמת יותר.
אימוץ גישתנו מתיישב עם עקרון רצף המס ועם עקרונות מדיני הירושה בדבר כניסה לנעלי המוריש בנסיבות מסוימות. זאת ועוד, ניתן להקיש לענייננו גם מגישת רשויות המס לפרשנותו של סעיף 5(ב) לחוק מיסוי מקרקעין (שינוי יעוד), טרם תיקונו בתיקון 39 לחוק. הגישה האחרונה מצביעה על השקפת עולם לפיה חישוב מניין התקופות לעניין חוק מיסוי מקרקעין יעשה תוך התחשבות ב"יום הרכישה", ולא ביום הגעת הנכס לידי הנישום.
רשויות מיסוי מקרקעין קבעו כי במקרה סעיף 5(ב), האפשרות לחזור מייעוד מקרקעין כרכוש קבוע והפיכת ייעודם למלאי למפרע הינה אפשרית, ללא חיוב במס, תוך 4 שנים "מיום הרכישה" של הנכס, ולא ממועד הגעתו לידי בעליו (אשר במקרה של מתנה או ירושה עשוי להיות מאוחר יותר מיום רכישתו). כל זאת, חרף נוסח הסעיף עובר לתיקון 39 אשר קבע את מועד קניית הנכס ע"י הנישום כקובע לצורך חישוב התקופה (ר' בעניין זה גם את דברי כב' השופטת אופיר-תום בעמ"ש 256/96 עזבון המנוחה מרים פישר ז"ל נ' מנהל מס שבח תל-אביב).
לסיכום, קיימים טעמים לא מבוטלים התומכים במתן זכות לפריסת השבח הריאלי לתקופה הנגזרת מיום רכישת הנכס הנמכר ולא מיום הגעתו לידי המוכר. משכך הוא, המלצתנו לאדם המוכר נכס בסמוך למועד קבלתו בירושה / במתנה או בכל העברה פטורה ממס שבח, היא כי יבקש את פריסת השבח הריאלי לתקופה ארוכה יותר מהתקופה בה החזיק בנכס (תקופה המוגבלת ביום הרכישה של הנכס הקודם לכך).
לעמדתנו, על רשויות המס לאמץ גישתנו גם בבואם להחיל את תיקון 12 לחוק מיסוי מקרקעין על חישוב הפחת המותאם על מוכר נכס אשר קיבלו בירושה או במתנה לאחרונה, אך יום רכישת הנכס בידי המוריש/נותן המתנה קודם ל- 1.4.73. גם כאן יש לפרש את הדיבר "במכירת זכות במקרקעין בני-פחת שנרכשה לפני 1 באפריל 1973" באופן כזה שהכוונה הוא ל"יום הרכישה" של הזכות. חיזוק לעמדה זו ניתן למצוא בפרשת גימפל (עמ"ה 335/86), אשר קבעה כי לעניין הזכות לתבוע פחת, נכנס יורשו של נכס לנעליו של מורישו מבחינת יום הרכישה ויתרת המחיר המקורי להפחתה.

בחישוב פריסה לצורך מס שבח, כאשר נמכרת זכות במקרקעין על ידי אחד מבני הזוג שאינו "בן הזוג הרשום", והזכות נרכשה על ידו לפני הנישואין או נתקבלה על ידו בירושה, יש להתייחס להכנסתו של מוכר הזכות בלבד ולא להכנסה של "בן הזוג הרשום", ואישור פקיד השומה ינתן ע"ג טופס 1271 בהתאם.

הוראת ביצוע מס שבח ומס הכנסה 98/25

הנדון: תיקון מס' 42 לחוק מס שבח מקרקעין – פריסה לפי סעיף 48א לחוק

1. כללי

1.1ביום 21.1.98 פורסם תיקון מס' 42 לחוק מס שבח מקרקעין שתיקן את סעיף 48א לחוק, ותיקון 115 לפקודת מס הכנסה שתיקן את ס' 91 לפקודה.

נוסח התיקון מצ"ב.

1.2בתיקון נקבעו הוראות פריסה השונות מקודמתן שעיקרן:

א.בדין הקודם המדובר היה בפריסה חשבונית – תיאורטית בלבד, בה ייחסו 6/1 משבח הריאלי לשנת מס מסויימת ואת הפרש המס בגין תוספת השבח הכפילו בשש. התיקון החדש קבע פריסה מהותית לפיה המס ייקבע בהתאם להכנסותיו ולחבותו האמיתית במס של המוכר בכל שנות המס בתקופת הפריסה.

ב.השוואת הוראות הפריסה בין החוק והפקודה. כך למשל נקבע מפורשות בתיקון כי הפריסה במס ההכנסה תקח בחשבון את נקודות הזיכוי להן זכאי הנישום בכל שנה משנות הפריסה.

ג.תקופת הפריסה קוצרה לארבע שנות מס, או "לתקופת הבעלות בנכס" (ראה להלן ס' 1.6) לפי הקצרה שביניהן.

ד.הגבלת ההטבה רק לתושב ישראל.

1.3תחולתו של ס' 48א(ה)(1) לחוק הינו לגבי מכירות של זכויות במקרקעין שנעשו מתאריך 1.1.1998 ואילך.

1.4הוראות הפריסה יחולו רק אם המוכר הגיש דו"חות לפי סעיף 131 לפקודה לשנות המס שבתקפת הפריסה, למעט שנות מס שלגביהן טרם חלף המועד להגשת אותם דו"חות.

נישום שלא היה חייב בהגשת דו"חות (שכיר וכו') ומבקש פריסה חייב להגיש דו"חות לשנות הפריסה.

1.5הפריסה תבוצע בפועל באופן הבא:

א.בכל אחת משנות המס בתקופת הפריסה – חלק השבח הריאלי בלבד יצורף ל"הכנסה החייבת הקובעת" (ראה להלן ס' 1.7) של המוכר באותה שנת המס, וחישוב המס ייעשה בהתחשב ביתרת נקודות הזיכוי שזכאי להן המוכר בכל אחת משנות המס בתקופה האמורה.

ב.בשנה שבה נבע הרווח יחויב חלק השבח הריאלי המיוחס לה במס בשיעור 50%. המנהל רשאי להתיר בכתב לגבי שנת מס זו חיוב בשיעור מס נמוך יותר אם הוא סבור כי המס שיחול על המוכר לא יגיע לשיעור של 50%.

לצורך בחינת השנה השוטפת יש להעזר בנתוני שנות הפריסה הקודמות.

1.6"תקופת הבעלות בנכס" תחל בתחילת שנת המס שלאחר שנת המס שבה הגיעה הזכות לידי המוכר וסיומה בתום שנת המס שבה יצאה הזכות מידיו.

דוגמא:

נכס נרכש 95/10
נמכר 98/2
תקופת הבעלות בנכס תהא 3 שנים 31.12.98 – 1.1.96.

1.7"הכנסה חייבת קובעת" – ההכנסה החייבת במס בשנת המס, כפי שנקבעה בשומה סופית, שומה שאין עליה זכות להשגה או לערעור אם לא נקבעה שומה סופית הרי נלקחת בחשבון ההכנסה החייבת כפי שהוצהרה בדו"ח בשומה עצמית.

לגבי שנת המס שהמועד להגשת הדו"ח טרם חלף, אם בשל הוראות החוק ואם בשל ארכה שניתנה להגשת הדו"ח, יראו כהכנסה החייבת בשנת המס האחרונה שלגביה הוגש דו"ח או שלגביה נקבעה שומה סופית לפי המאוחר מבין השתיים.

2.הוראות לפעולה

2.1המנהל יבצע את הפריסה רק אם המוכר הגיש דו"חות לפי סעיף 131 לשנות המס שבתקופת הפריסה, למעט שנות מס שלגביהן טרם חלף המועד להגשת אותם דו"חות.

2.2בקשה לפריסת השבח הריאלי תוגש על גבי טופס 7003 (רצ"ב).

2.3לגבי שנת המס שהמועד להגשת הדו"חות כאמור טרם חלף ההכנסה החייבת לעניין הפריסה תהא ההכנסה החייבת בשנת מס האחרונה שלגביה הוגש דו"ח או נקבעה שומה סופית, לפי שנת מס המאוחרת מבין השתיים.

2.4המנהל יחלק את השבח הריאלי לארבעה חלקים שווים, או למספר חלקים כמספר השנים הכלולות בהגדרת "תקופת הבעלות בנכס", לפי הנמוך.

2.5בכל אחת משנות המס בתקופת הפריסה יצורף חלק השבח הריאלי להכנסה החייבת הקובעת של המוכר באותה שנת מס. חישוב המס ייעשה בהתחשב ביתרת נקודות הזיכוי שזכאי להן המוכר, בכל אחת מהשנים.

2.5.1 בחישוב הפריסה תלקח בחשבון רק יתרת נקודות הזיכוי שטרם נוצלו – (לא יתרת הזיכויים).

2.5.2 בשנות הפריסה בהן יש הפסדים שוטפים או מועברים.
ההכנסה החייבת באותה שנה, לעניין חישוב הפריסה, תהא אפס ואליה יש לצרף את השבח הריאלי.

2.5.3 למען הסר ספק נדגיש כי לעניין יתרת נקודות הזיכוי שזכאי להן המוכר לא תהיה אפשרות לנצל יתרת נקודות זיכוי כאמור אשר קיזוזן מוגבל למקורות ההכנסה ספציפיים כגון, נקודות זיכוי בהתאם להוראות סעיף 66(ג)(3) לפקודה.

2.6בשנה שבה נבע השבח יחושב המס על חלק השבח המיוחס לה בהתאם לתיקון מס' 42 לחוק והוראת הביצוע בנושא. כעקרון שעור המס נקבע למקדמה בשיעור של 50%.

2.7יודגש כי חלק השבח שמיוחס לכל אחת משנות המס שבפריסה הינו החלק היחסי של השבח מבלי לשערכו לשנת מס אליה הוא מיוחס.

בהתאמה סכום המס הנובע מחישוב הפריסה (צרוף סכומי המס של כל אחת משנות המס) מיוחד ליום המכירה ונושא הפרשי הצמדה וריבית כחוק, מיום זה ואילך.

2.8במכירת מספר נכסי מקרקעין שונים בשנה אחת אין ככלל לאפשר יותר מפריסה אחת בשנת המס. כן אין ככלל לבצע פריסה לגבי שנה אשר נלקחה בחשבון לצורך פריסה של מכירה אחרת. לדוגמא: בשנת 1998 נעשתה הפריסה ובשנת 1999 מבוקשת פריסה נוספת. הפריסה הנוספת לא תכלול את שנות הפריסה ש"נוצלו" בחישוב הפריסה הקודמת.

2.9לידיעת פקידי השומה – ניתן יהיה לזהות חישוב בדרך של פריסה באמצעות שאילתא 920 – שעור מס מאולץ.

 

[16/7/2007]